Welsh Lamb räknas som ett av världens bästa lammkött. Det håller så hög kvalitet att EU har belönat det med den eftertraktade statusen PGI (Protected Geographical Indication). Vilket gör att det lirar i samma liga som andra produkter med skyddat namn – till exempel parmaskinka och champagne.

Kort sagt: ett kött som man bör behandla med respekt.

Något som tyvärr inte alltid sker, särskilt inte under grillsäsongen. Enligt IQ dricker 36 procent av männen alltid eller nästan alltid alkohol när de grillar. Det gör att de tappar fokus på matlagningen och i värsta fall förstör ett premiumkött som Welsh Lamb. För att köttet ska få den omsorg och respekt det förtjänar hjälpte vi Welsh Lamb att ta fram Promillegrillen – världens första grill med alkolås.

Promillegrillen startar bara om användaren passerar nykterhetstestet, genom att blåsa i alkomätaren. Ger mätaren inget utslag startar grillen. Med jämna mellanrum kräver grillen sedan att användaren blåser i mätaren igen. På så sätt skapas de bästa förutsättningarna för ett walesiskt lammkött grillat till perfektion.

Promillegrillen marknadsfördes i digitala kanaler som Youtube, Facebook och via Tradera – där den till slut auktionerades ut. Men vi arbetade även med redaktionell PR för att få allt från grillbilagor till bloggar att skriva om grillen.

Hur gick det då?
Vi lyckades precis med det vi hade tänkt oss, och lite till. En styrka med Promillegrillen är att det är en ”taggningsbar” idé. ”Den här borde du köpa-effekten” utlöstes omedelbart, inte minst på Facebook, där vi dessutom fick en bra bit över en halv miljon visningar och över 500 delningar av Promillegrillen-filmen.

Men även på Youtube var intresset för filmen högt: Närmare en halv miljon visningar och över 600 delningar.
På Tradera var det full aktivitet från dag ett. Efter 104 bud gick grillen till slut för 9 900:-. Då hade annonsen haft hela 28 000 visningar.

Även de stora tidningarna (Expressen, Kvällsposten med flera) plockade upp vikten av att respektera premiumkött som Welsh Lamb och lösningen: Promillegrillen.

Dela: