Vårt första uppdrag för Keolis, en av Europas största leverantörer av kollektivtrafik, var att lansera en miljökampanj under TCS Lidingöloppet. Resultatet blev en biogaskampanj med avföring som kommunikativt nav.

Som partners till TCS Lidingöloppet ville Keolis och SL ta chansen och marknadsföra den miljövänliga kollektivtrafik som kör löparna till och från tävlingen. Efter en hel del grävande visade det sig att det som förenade både biogasbussarna, loppet och Lidingöbornas inställning till tävlingen – var mänsklig avföring.

Så vårt kampanjtema: ”Tack för ditt bränslebidrag!” syftade till att förklara att allt som produceras i bajamajorna under tävlingen körs till ett reningsverk, där det så småningom blir till biogas som driver många av Keolis bussar i SL:s linjenät.

Förutom reklamytor på bajamajor och andra reklamytor i anslutning till tävlingen, servicepersonal från Keolis – som dagen till ära fick titeln ”Bränsletekniker” – så fanns det även ”bajspåsestationer” utplacerade på strategiska platser längs med löparbanan. Så att löparna fick möjlighet att leverera sitt bränslebidrag även när nöden inte hade någon lag. Och Lidingöborna slapp delta i en ofrivillig fekaliefest i skogen dagarna efter loppet.

Till slut blev det 31 ton avfall efter de 40 000 löpare som sprang loppet, och det i sin tur räcker till att driva exempelvis busslinje 4 i Stockholm under en hel dag.

keolis-lidingo-3_mindre keolis-lidingo-2_mindre keolis-lidingo-1_mindre

Dela: